Трикратната европейска шампионка  и бронзова медалистка от световното първенство по

...
Трикратната европейска шампионка  и бронзова медалистка от световното първенство по
Коментари Харесай

Спортист №1 на октомври Севда Асенова: От 2016 година играя със скъсани кръстни връзки

Трикратната европейска шампионка  и бронзова медалистка от международното състезание по бокс Севда Асенова бе определена за Спортист №1 на месец октомври. Тя заслужи златната значка и  ваучер за първокласен уикенд в петзвезден хотел на Пампорово, откакто на шампионата на Стария континент в Будва, Черна гора, завоюва купата. Това й донесе признанието на медиите, като Севда получи 18 гласа от общо 25.

На второ място със 7 гласа е джудистът Марк Христов, който също стана европейски първенец до 23 година

Талантливата  русенка  бе определена за състезател на месеца в анкетата на пресклуб „ България “ и през октомври 2017 г, когато завоюва купа „ Балкан “ на влиятелния едноименен интернационален шампионат.

Личният треньор на шампионката в  националния тим Борислав Георгиев бе отличен като победител в анкетата за Треньор на октомври също с 18 гласа.

Втори с 4 гласа е старши треньорът на ВК Хебър Пазарджик Камило Плачи, трети с 3 гласа от спортните редакции е старши треньорът на БК Рилски Спортист Людмил Хаджисотиров.

Борислав Георгиев стана треньор №1 през август 2021 г, когато възпитаничката му Стойка Кръстева стъпи на олимпийския връх в Токио, а през 2016 година още веднъж оглави медийната ранглиста като треньор на европейската шампионка Станимира Петрова.

На церемонията в пресклуб “България ” участваха също персоналният треньор на състезателката в клуб „ Русе “ Съби Събев и генералният секретар на федерацията по бокс Светослав Сапунджиев.

Севда Асенова показа, че с Борислав Георгиев се усеща по-спокойна и с него ще продължи да работи.

„ Тя извършва всичко до съвършенство, тя е строга, невъзмутима “, похвали я експертът.

„ Тя нас ни кара ние да желаеме оптималното от нея, а не противоположното, добави персоналният треньор на шампионката в Русе Съби Събев, с който работят дружно повече от 10 година - Тя е един от огромните образци в клуба и всякога, когато се връща с купите и медалите, другите се надъхват ”.

Волята на Севда Асенова е толкоз мощна, че тя е способна да потиска физическата болка  и да се боксира до последния гонг на мача. На Световното състезание в Турция през май тази година българката получава мощен удар в ребрата при втората среща на кръга, само че стиска зъби и продължава до края, макар че Борислав Георгиев я увещава да се откаже. Възхитителната Севда извоюва бронзов орден, превъзмогвайки  страданието, за което и дума не отрони до ден сегашен.

„ От 2016 г  играя със скъсани кръстни връзки “, като че ли апропо загатна за хроничната  си контузия на лявото  коляно шампионката с воински дух. По пътя до бронзовото отличие на  шампионата в Турция тя е принудена да се сблъска с още едно тежко затруднение  – супервайзорът я кара да си смъкна наколенките още преди първия мач, без да уточни съображение. Борислав Георгиев я окуражава, че е доста добре готова, ще се оправи, просто да не мисли за коляното, описа треньорът. И Севда го демонстрира – изиграва четирите мача без наколенки, пренебрегвайки болката в коляното.

Севда приключи 2022 г на кръга с шампионска купа на републиканското състезание.

“Това е най-успешната година в кариерата ми ”, сподели тя.

“От през днешния ден стартира коледно-новогодишната й почивка, само че отново ще тренира  с потенциал 50 на 100 в клуба със Събев, посочи Борислав Георгиев.

От 8 януари стартира  подготовката за новия сезон. Първото огромно събитие е интернационалният шампионат за Купа „ Странджа “, а през март е Световното състезание. Следват два интернационалните шампионата и през юни са Европейските игри в Полша, които са и първата подготовка за Олимпийските игри в Париж 2024.

“Хубаво е, че всички значими надпревари са струпани в първата половина на 2023 г, с цел да може по-късно да планираме олимпийската подготовка ”, разяснява Борислав Георгиев.

Стамкос доближи границата от 1000 точки
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР